Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Vlada na sutrašnjoj sednici (30. jula) usvaja Zaključak o novim merama podrške privrednim subjektima

29. 7. 2020.

Prema informaciji objavljenoj na sajtu Vlade, na sednici koja je zakazana za 30. jul (četvrtak) Vlada će doneti pravni okvir za novi paket ekonomskih mera, i to u formi Zaključka. Naime, inicijalno je, kako smo ranije najavili, bilo planirano da bude doneta nova uredba; ipak, zbog pravnih (zakonodavnih) razloga biće donet Zaključak.

Zaključak (imaće 14. tačaka) se u velikoj meri zasniva na odredbama Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima (u nastavku: Uredba). Naime, u realizaciji Zaključka shodno će se primenjivati odredbe Uredbe.   

Ukratko, na osnovu pravila definisanih Zaključkom, privredni subjekti će praktično biti svrstani u nekoliko kategorija, i to: 

 1. privredni subjekti (osim velikih pravnih lica) koji su ostvarili pravo na direktna davanja u skladu sa Uredbom i koja su im isplaćena u julu;
 2. velika pravna lica (na osnovu finasijskih izveštaja za 2018. godinu) koja su imala pravo na direktna davanja u skladu sa Uredbom i tо pravo nisu izgubila;
 3. privredni subjekti koji ispunjavaju uslove iz Uredbe, ali ne spadaju u grupe iz prve dve tačke (npr. subjekt koji je imao pravo na mere u skladu sa Uredbom, ali ih nije prihvatio); 
 4. privredni subjekti koji su osnovani i registrovani ili su stekli status obveznika PDV-a (misli se na fizička lica koja imaju status: preduzetnik drugo lice) nakon 15. marta a zaključno 20. jula 2020. godine.

U zavisnosti od kategorije kojoj privredni subjekt pripada zavisiće i njegovo postupanje u postupku ostvarivanja prava na nove mere Vlade. 

Detaljna objašnjenja o primeni novih mera i instrukcije o načinu na koji privredni subjekti mogu da ostvare svoja prava daćemo na treningu koji se održava u petak 31. jula.

Online trening, 31. jula: Nova uredba o pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima

PRIJAVA ZA TRENING