Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 7/23 - tema broja: Primena novog Pravilnika o elektronskom fakturisanju

2. 7. 2023.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 7/23 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 2. jula, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od srede 5. jula 2023. godine. 

U novom broju časopisa (na 152 strane) objavili smo: 

 1. 12 tekstova, 
 2. 15 poreskih kratkih tema i
 3. 22 mišljenja Ministarstva finansija.

Konačnim donošenjem novog Pravilnika o elektronskom fakturisanju (u nastavku: Pravilnik), koji je u primeni od 1. jula 2023. godine, ranija tri pravilnika objedinjena su u tzv. jedinstveni pravilnik i izvršene su izmene koje se po kvalitetu značajno razlikuju od ranijih izmena propisa iz oblasti elektronskog fakturisanja.

Najvažnije izmene koje donosi novi Pravilnik odnose se na način izdavanja elektronskih faktura u SEF-u i na način i postupak elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a u SEF-u, u vezi s čime je u prethodnom periodu bilo najviše nedoumica usled toga što su pojedina pitanja bila neprecizno uređena, a pojedina nisu bila uređena uopšte. Ipak, utisak je da i dalje nije sve propisano, ili bar ne na dovoljno precizan način. Jedno od pitanja koje nije precizno uređeno jeste da li korisnici SEF-a treba da primenjuju odredbe Pravilnika počev za poreski period jul, odnosno jul–septembar 2023. godine, ili počev za poreski period jun 2023. godine, odnosno II kvartal. Jedinstveni Pravilnik sadrži „relaksirajuću“ odredbu za obveznike u delu kontrole ispravnosti evidentiranja obračuna PDV-a u periodu od 1. jula 2023. godine do 31. decembra 2023. godine – pod uslovom da je iznos obračunatog PDV-a ispravno evidentiran, ali i za tu odredbu je pitanje kako je ispravno tumačiti. Ovim pitanjima, ali i svim novinama u pogledu elektronske fakture i elektronskog evidentiranja obračuna PDV-a posvetili smo nekoliko tekstova.

Problematiku elektronskog fakturisanja i evidentiranja obračuna PDV-a obradili smo kompletno u našem novom priručniku: Elektronsko fakturisanje i evidentiranje obračuna PDV-a u SEF-u, koji smo konačno priveli kraju. Reč je o kapitalnom izdanju na 830 strana, u kojem smo dali sve instrukcije i potrebna objašnjenja, sa 100 karakterističnih primera izdavanja elektronskih faktura i 70 karakterističnih primera evidentiranja obračuna PDV-a.

U časopisu smo obradili i druge teme iz oblasti računovodstva, poreza na dobit i poreskog postupka. Privrednim subjektima koji su poslove direktora poverili strancima posebno skrećemo pažnju na tekst u kojem smo dali osvrt na izmenjeni stav Ministarstva rada po pitanju obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja stranca koji ove poslove obavlja van radnog odnosa.

Imajući u vidu da je sezona odmora u toku, priredili smo tekst o deset najčešćih pitanja u vezi sa korišćenjem godišnjeg odmora zaposlenih.

PRIJAVA ZA NOVI PRIRUČNIK