Izašao je časopis Porezi i računovodstvo broj 7/18 sa korisničkim uputstvom PKT o načinu iskazivanja podataka u Obrascu POPDV

29. 06. 2018.
 

Časopis Porezi i računovodstvo broj 7/18 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 27. juna, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od petka - 29. juna 2018. godine. U novom broju  objavili smo: 

  • 22 teksta,
  • 8 poreskih kratkih tema i
  • 41 mišljenje Ministarstva finansija.

Centralna tema broja jeste naše „korisničko uputstvo“ o iskazivanju podataka u pojedinačnim tabelama Obrasca POPDV, a to je tema kojom ćemo se baviti i tokom narednih meseci. U okviru 12 tekstova dali smo detaljna objašnjenja o iskazivanju podataka o raznovrsnim poslovnim transakcijama.

Istovremeno, ukazali smo da, iako je Pravilnik o pregledu obračuna PDV-a upravo izmenjen i dopunjen, u mnogim slučajevima još uvek postoje problemi, pa čak i tehnička ograničenja koja onemogućavaju da se podaci iskažu u skladu sa pravilima obračuna PDV-a. S druge strane, u nekim slučajevima neophodna je improvizacija i odstupanje od propisanih pravila iskazivanja podataka (detaljnije u uvodnom tekstu). U tom smislu, neminovno je da će se tokom narednih meseci ponovo vršiti izmene Pravilnika o pregledu obračuna PDV-a. Osim toga, očekuje se donošenje novog tj. izmenjenog i dopunjenog Korisničkog uputstva Poreske uprave, kojim će se neka pitanja verovatno preciznije urediti. 

Od ostalih tema u ovom broju časopisa, izdvajamo izmene još nekih podzakonskih akata iz oblasti PDV-a, kao i nove zakone iz oblasti zapošljavanja i ličnih primanja. To je bio povod da i u julu zakažemo dva nova treninga.

TRENINZI U JULU

  • 11. jula - Primena novih propisa o PDV-u (iskazivanje podataka u Obrascu POPDV u specifičnim slučajevima i druge PDV aktuelnosti)
  • 19. jula - Radno angažovanje fizičkih lica i poreski tretman pojedinih ličnih primanja 

Prijavite se brzo, jer broj mesta je ograničen na 80 učesnika! 

PORESKA KANCELARIJA TATIĆ d.o.o.

©Copyright 2017 | All Rights Reserved.