Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je jubilarni broj (100) časopisa Porezi i računovodstvo (pristup elektronskoj verziji je slobodan) - tema broja: Ukidanje SEF-a od 1. jula i novi poreski podsticaji

1. 4. 2023.

Poreska kancelarija Tatić ove godine obeležava dva jubileja. Jedan jubilej je 10 godina poslovanja, a drugi – izdavanje 100. broja časopisa (kada se saberu svi brojevi, od prvog iz 2015. godine zaključno sa ovim brojem, ima ih ukupno sto). Tim povodom priredili smo jubilarni broj časopisa (na 264 strane i drugačijom naslovnom stranom) sa mnoštvom aktuelnih tema iz različitih oblasti. Promotivni razlozi učinili su da elektronska verzija ovog broja časopisa bude svima javno dostupna. Na stranici časopisa, u okviru aplikacije Porezi Online, svi tekstovi iz ovog broja su otključani.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 100 (04/23) dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 1. aprila, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od utorka 4. aprila 2023. godine. 

PRELISTAJTE ČASOPIS

U novom broju časopisa (na 264 strane) objavili smo: 

 1. jubilarnu uvodnu reč,
 2. 28 tekstova, 
 3. 21 poresku kratku temu,
 4. 38 mišljenja Ministarstva finansija i
 5. jubilarni PKT strip

Kao temu broja izdvojili smo ekskluzivnu vest o tome da će Sistem elektronskih faktura (SEF) biti ukinut od 1. jula 2023. godine. Naime, Ministarstvo finansija je shvatilo da je projekat uvođenja SEF-a bio veliki promašaj, tj. ideja je odlična, ali izgleda da činovnici nisu bili sposobni da tehnički propis kakav je Zakon o elektronskom fakturisanju usklade sa propisima o PDV-u. Na primer, prema članu 45. Zakona o PDV-u, ministar finansija bliže uređuje u kojim slučajevima nema obaveze izdavanja računa ili mogu da se izostave pojedini podaci u računu, odnosno da se predvide dodatna pojednostavljenja u vezi sa izdavanjem računa, što je svojevremeno i učinjeno odredbama Pravilnika o PDV-u. Međutim, donošenjem propisa o elektronskom fakturisanju sve to je poništeno i umesto dodatnog pojednostavljivanja dobili smo prekomplikovana tehnička rešenja koja su često nelogična i nepotrebna. To je dovelo do niza nelogičnosti i svakodnevnih praktičnih problema, tj. do svojevrsne agonije koja traje mesecima. U takvim okolnostima bilo je neminovno da ovakav SEF pre ili kasnije bude ukinut. Osim toga, prema našim saznanjima, očekuje se ponovno uvođenje poreskog kredita za ulaganja u osnovna sredstva, dok će obračun poreza na imovinu za narednu godinu biti maksimalno pojednostavljen i utvrđivaće se na osnovu knjigovodstvene vrednosti. Konačno, Poreska uprava će dosledno primenjivati načelo zakonitosti i uvek će voditi računa o činjenicama koje idu u prilog obvezniku, a ne samo o onima koje su na njegovu štetu. Verovatno ste se obradovali ovim vestima, ali to je bila samo mala prvoaprilska šala. Uživajte u proleću i čitanju najboljeg časopisa!

Vidimo se na predstojećim PKT događajima!

Od 11. aprila do 24. maja: Specijalistička obuka za PDV i elektronsko fakturisanje (12 dana / 70 časova)

Trening 20. aprila: Pravila obračuna PDV-a i iskazivanja podataka u elektronskoj fakturi u specifičnim slučajevima

Trening 21. aprila: Utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana i oporezivanje frilensera u skladu sa novim pravilima

PRIJAVA ZA TRENINGE