Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 6/20 (tema broja: Rezervisani sopstveni udeli - poreski aspekti i primena MSFI 2)

22. 05. 2020.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 6/20 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 22. maja 2020. godine, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od ponedeljka (25. maja).   

U novom broju (na 176 strana) objavili smo: 

  1. 21 tekst, 
  2. 17 poreskih kratkih tema,
  3. 14 Mišljenja Ministarstva finansija i 
  4. Oglas za radno mesto savetnika

Kao i prethodni, i ovaj broj časopisa priredili smo desetak dana ranije u odnosu na redovni termin, prvenstveno zbog toga što interesovanje i pitanja u vezi sa Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima ne jenjavaju. 

U međuvremenu izvršene su samo neznatne dopune Uredbe, iako je postojala očigledna potreba da se izvrše detaljne izmene i preciziranje brojnih spornih i neuređenih pitanja. U zasebnim tekstovima objasnili smo izvršene dopune Uredbe i ukazali na brojna aktuelna pitanja u vezi sa raspolaganjem novčanim sredstvima uplaćenim na namenske račune privrednih subjekata, kao i drugim (ne)spornim pitanjima. U trećem zasebnom tekstu u vezi sa Uredbom dali smo detaljna objašnjenja o gubitku prava na korišćenje mera i svim implikacijama koje po tom osnovu mogu da nastanu u različitim okolnostima, kao što su: likvidacija društva, statusna promena, brisanje preduzetnika, isplata dividende i dr.

Kao temu broja izdvojili smo nove institute, propisane poslednjim izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima (s kraja 2019), koji su u primeni od 1. aprila 2020. godine: rezervisani sopstveni udeo i pravo na sticanje ovog udela kao finansijski instrument. Tema verovatno nije od značaja za širi krug korisnika, ali onima kojih se tiče, naša objašnjenja bi trebalo da pomognu da razumeju relativno složene pravne, poreske i računovodstvene aspekte. Suština ovih instituta je mogućnost da društvo s ograničenom odgovornošću stimuliše ili nagradi određeno lice (npr. zaposlenog, direktora ili drugo lice koje ima poseban značaj za društvo), tako što će tom licu biti omogućeno da stekne udeo u društvu, po unapred određenoj (povlašćenoj) ceni. Pritom, reč je o (sopstvenom) udelu koje društvo prethodno stiče od svojih postojećih članova, bez naknade.

Izmenjena je Naredba o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru, kojom se dozvoljavaju javna okupljanja na javnim mestima u otvorenom i zatvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja do 100 lica (pre toga bilo je dozvoljeno okupljanje do 50 lica). Time su stvoreni uslovi da se ponovo okupimo na treninzima kao i pre vanrednog stanja. Svakako ćemo u narednom periodu nastaviti da povremeno održavamo online treninge (preko internet platforme), ali verujemo da su predavanja i diskusije u neposrednom kontaktu ipak neuporedivo bolji način edukacije.

Vidimo se uskoro na novim treninzima!

PORESKA KANCELARIJA TATIĆ d.o.o.

©Copyright 2017 | All Rights Reserved.