Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 8/22 - tema broja: sporna mišljenja Ministarstva finansija

30. 7. 2022.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 8/22 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 30. jula, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od ponedeljka 1. avgusta 2022. godine.

U novom broju časopisa (na 152 strane) objavili smo: 

 1. 13 tekstova, 
 2. 19 poreskih kratkih tema i
 3. 31 mišljenje Ministarstva finansija.

U toku je sezona odmora, ali umesto laganih „letnjih“ tema, u ovom broju morali smo da se bavimo osporavanjem mišljenja Ministarstva finansija (MF) i to po dva osnova. To nije prvi a izvesno ni poslednji put, ali čini se da su ovoga puta činovnici MF prevazišli sami sebe.

Prva tema broja nametnuta je neočekivanim mišljenjem MF, prema kojem po osnovu prometa usluge pozicioniranja robe u maloprodajnim objektima, navodno postoji obaveza izdavanja fiskalnih računa umesto elektronske fakture ili klasičnog računa u smislu člana 42. Zakona o PDV-u. U ovom momentu to je zvaničan stav MF iako je mišljenje stručnih službi bilo drugačije jer smo za potrebe priručnika: Pravila izdavanja računa stav o ovom pitanju usaglašavali sa našim saradnicima iz MF. Onaj ko je opredelio stav o obavezi izdavanja fiskalnih računa, očigledno nema nikakvu interakciju i komunikaciju sa privrednicima i poreskim stručnjacima, niti svest o posledicama olako opredeljenog stava koji, pritom, nema nikakvo uporište u propisima. Izdavanje fiskalnih računa za promet marketinških usluga koje se realizuju između privrednih subjekata teško je sprovodivo u praksi, nelogično i nepotrebno, pa ukoliko postoji malo razuma u MF, stav bi trebalo promeniti.

Druga sporna stvar je mišljenje MF prema kojem preduzetnik paušalac navodno ima obavezu da obračunava i plaća porez na dobit po odbitku u slučaju isplate određenih prihoda nerezidentnom pravnom licu (npr. u slučaju isplate naknade za licencu). Činovnici MF izgleda ne razumeju pojam poslovnih knjiga kada su i preduzetnika paušalca poistovetili sa ostalim kategorijama preduzetnika koji vode poslovne knjige. Ni u ovom slučaju činovnici MF nisu uvažili realnost prema kojoj verovatno nijedan paušalac nikada nije platio porez na dobit po odbitku. Da takva obaveza ne postoji bio je stav kompletne stručne javnosti tokom prethodne dve decenije, a i namera zakonodavca kada je propisao da obavezu obračunavanja i plaćanja poreza na dobit po odbitku imaju (samo) preduzetnici koji vode poslovne knjige. To znači da postoji i kategorija preduzetnika koja ne vodi poslovne knjige, a to su upravo paušalci kao kategorija koja nema obavezu obračunavanja i plaćanja poreza na dobit po odbitku. U suprotnom, u zakonskoj odredbi ne bi moralo da piše da se takva obaveza odnosi na preduzetnike koji vode poslovne knjige, već bi pisalo da se obaveza odnosi na sve kategorije preduzetnika.

Suština je da već neko vreme postoji ozbiljan problem sa mišljenjima MF koja su proizvoljna i pogrešna, a još veći problem jesu loši i međusobno neusaglašeni propisi, što je kuliminiralo propisima iz oblasti fiskalizacije i elektronskog fakturisanja. Tako se poreskim obveznicima nanosi šteta i stvara velika poreska nesigurnost. Ovo je problem za koji bi odgovorni u MF trebalo da se zainteresuju i pokušaju da ga reše.

Što se naših aktivnosti tiče, tokom avgusta nećemo zakazivati treninge, ali zato od septembra nastavljamo punom parom. Odmorite se i pripremite za nove PKT treninge, novi ciklus specijalističke obuke za PDV i nove izmene propisa.

PRIJAVA ZA SPECIJALISTIČKU OBUKU ZA PDV  

PRIJAVA ZA PRIRUČNIK O RAČUNIMA