Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 5/24 (podnošenje prijave za eko naknadu na Obrascu 1 elektronskim putem biće omogućeno od srede 24. aprila)

23. 4. 2024.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 5/24 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 22. aprila, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od srede 24. aprila. 

U novom broju časopisa (na 160 strana) objavili smo: 

 1. 17 tekstova, 
 2. 26 poreskih kratkih tema i
 3. 12 mišljenja Ministarstva finansija.

Majski broj časopisa priredili smo nešto ranije u odnosu na redovni termin. Na to su uticali predstojeći praznici, kao i potreba da pre kraja aprila damo dodatna objašnjenja o obavezi podnošenja prijave za naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine (tzv. eko naknada ili eko taksa).

O obavezi podnošenja prijave za eko naknadu za 2024. godinu do kraja aprila ove godine, pisali smo u prethodnom broju časopisa i tada najavili da se očekuje donošenje novih propisa. U međuvremenu su doneti uredba i pravilnik kojima su propisani novi Obrazac 1 i Obrazac 2. Novim pravilnikom uređeno je da se prijava na Obrascu 1 podnosi isključivo u elektronskom obliku, a izuzetno za 2024. godinu može se podneti organizacionoj jedinici lokalne samouprave nadležnoj za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine, odnosno gradskoj upravi neposredno ili putem pošte.

Prema najnovijoj informaciji objavljenoj na sajtu lokalne poreske administracije (lpa.gov.rs), nova verzija elektronske prijave za naknadu a zaštitu i unapređenje životne sredine (Obrazac 1) na Portalu očekuje se u sredu 24. aprila 2024. godine

Kao temu broja odabrali smo ugovore o privremenim i povremenim poslovima. Reč je o ugovorima koji se zaključuju radi obavljanja poslova čija je priroda takva da se ne obavljaju tokom cele godine, već se potreba za njihovim obavljanjem javlja samo privremeno, odnosno povremeno. Privremenost poslova podrazumeva uglavnom njihovu jednokratnost, dok se povremeni poslovi mogu okarakterisati kao ciklični, sezonski, odnosno poslovi za kojima se, u zavisnosti od različitih faktora, potreba javlja s vremena na vreme. U nekoliko tekstova bliže smo odredili pojam i karakteristike ovih poslova, položaj angažovanih lica u sistemu obaveznog socijalnog osiguranja, poreski tretman naknada po ovom osnovu, kao i brojna druga pitanja iz ove oblasti.

U oblasti elektronskog fakturisanja, od početka primene jedinstvenog Pravilnika o elektronskom fakturisanju (od 1. jula 2023. godine), jedno od često postavljanih pitanja obveznika fiskalizacije glasi: Da li se podaci iz fiskalnih računa „refundacija“ evidentiraju u Sistemu elektronskih faktura (SEF)? Iako smatramo da ovo pitanje ne bi trebalo da bude sporno, kod obveznika se javljaju nedoumice, između ostalog zbog neadekvatne primene propisa o PDV-u i pogrešnih tumačenja odredbi Pravilnika o elektronskom fakturisanju. To je bio povod da u zasebnom tekstu još jednom na objedinjen način objasnimo ova pravila.

Nakon predstojećih praznika, u maju nastavljamo sa realizacijom treninga iz različitih oblasti. Po prvi put organizujemo sveobuhvatni trening o kriptovalutama, kao i o drugim temama iz oblasti PDV-a, elektronskog fakturisanja i ličnih primanja.

PRIJAVA ZA TRENINGE