Izašao je časopis Porezi i računovodstvo broj 8/18 sa primerom iskazivanja podataka u Obrascu POPDV

29. 07. 2018.
 

Časopis Porezi i računovodstvo broj 8/18 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 28. jula, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od ponedeljka - 30. jula 2018. godine. U novom broju  objavili smo: 

  • 17 tekstova,
  • 19 poreskih kratkih tema i
  • 25 mišljenje Ministarstva finansija.

Centralna tema broja jeste osvrt na izmenjenu verziju Korisničkog uputstva Poreske uprave i praktičan primer iskazivanja podataka u Obrascu POPDV. Naime, nakon što smo u prethodnom broju časopisa objavili naše korisničko uputstvo, u međuvremenu je i Poreska uprava objavila novu verziju svog Korisničkog uputstva za iskazivanje podataka u pregledu obračuna PDV. Korisničkim uputstvom uspostavljena su određena pravila za iskazivanje podataka u slučajevima kod kojih je postojala mogućnost različitih tumačenja, odnosno u slučajevima za koje nije bio precizno propisan način iskazivanja podataka. Neka od tih rešenja su iznuđena i mogu se oceniti kao improvizacija, dok ne budu izvršene naredne izmene i dopune pravilnika o pregledu obračuna PDV-a. 

Osim toga, dali smo i praktičan primer iskazivanja podataka u Obrascu POPDV na osnovu 110 pretpostavljenih poslovnih promena. Na kraju toga teksta prikazali smo i tabelarni pregled poslovnih promena sa obeležnim poljem Obrasca POPDV u kojem ih treba iskazati ili napomenu o tome da se podatak o nekoj transakciji ne iskazuje u tom obrascu. 

Od ostalih tema skrećemo pažnju na tekst u kojem smo dali kritički osvrt na sporno mišljenje Ministarstva finansija o navodnoj obavezi plaćanja poreza i doprinosa na „adekvatnu naknadu za rad“ u slučaju kada fizičko lice po osnovu ugovora o pravima i obavezama direktora ne ostvaruje naknadu.

U novom broju časopisa pisali smo i o prometu veterinarskih usluga u sistemu PDV-a, povraćaju više plaćenog poreza na dobit po odbitku u skladu sa novim uputstvom Poreske uprave, izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, novom zakonu koji uređuje angažovanje sezonskih radnika, deviznoj blagajni i mnogim drugim temama.

PORESKA KANCELARIJA TATIĆ d.o.o.

©Copyright 2017 | All Rights Reserved.