Izašao je časopis Porezi i računovodstvo broj 1/19 sa dve zbirke poreskih propisa

04. 01. 2019.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 1/19 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 4. januara, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od utorka - 8. januara 2019. godine. 

U novom broju objavili smo: 

  1. 21 tekst, 
  2. 19 poreskih kratkih tema i 
  3. 23 mišljenja Ministarstva finansija.

Uz ovaj broj časopisa pretplatnici štampanog izdanja dobijaju i dve zbirke propisa:

  1. Poreski zakoni 1 (PDV, porez na dobit i porezi na imovinu); 
  2. Poreski zakoni 2 (porez na dohodak i doprinosi).

Značajan deo sadržaja posvećen je podzakonskim aktima donetim pred sam kraj 2018. godine, među kojima će najveću pažnju verovatno izazvati izmene Pravilnika o poreskoj amortizaciji. Pritom, nije reč o izmenama u kontekstu novih pravila koja će se primenjivati od 1. januara 2019. godine (taj pravilnik tek treba da bude donet tokom godine), već je reč o izmenama koje se tiču obračuna poreske amortizacije za 2018. godinu. 

Izmene se prvenstveno odnose na poresku amortizaciju nematerijalne imovine koja je postala raspoloživa za korišćenje od 1. januara 2018. godine (primenjuje se proporcionalni metod). Za te potrebe propisan je Obrazac OA/N, s tim da je istovremeno propisan i Obrazac OA/I u okviru kojeg će se vršiti obračun poreske amortizacije nepokretnosti. Propisani obrasci su apsolutno neprimereni (da ne upotrebimo neku težu, mada adekvatniju kvalifikaciju) jer ne sadrže neke od elementarnih podataka (broj meseci korišćenja, zbirne iznose, neotpisane vrednosti), pa se poreska amortizacija u tim obrascima ne može pravilno obračunati bez određenih improvizacija (npr. u slučaju kada je period amortizacije kraći od godinu dana). U tom smislu, očekujemo da će i odgovorni u Ministarstvu finansija postati svesni te činjenice, pa će obrasce ubrzo izmeniti

Osim opisanog tehničkog aspekta, izmene Pravilnika o amortizaciji donele su niz nelogičnosti, pa smo u tekstu o ovoj temi ukazali da će, uz obavezu obračuna računovodstvene amortizacije, to podrazumevati najmanje 14 različitih pravila obračuna amortizacije. Naime, iako je načelno postojala ideja da se obračun poreske amortizacije pojednostavi (napuštanjem degresivnog metoda i svođenjem na računovodstvenu amortizaciju), to za sada sigurno nije postignuto, naprotiv.

Centralna računovodstvena tema, kojoj smo dodelili i status teme broja, jeste utvrđivanje nabavne vrednosti nekretnina, postrojenja i oprema u skladu sa MRS 16. To je uvod u niz računovodstvenih tema o kojima ćemo pisati u narednim brojevima časopisa. 

Povodom sastavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja za 2018, utvrđivanja poreza na dobit i drugih poreskih aktuelnosti, zakazali smo seminare u šest gradova (od 16. do 24. januara). Prisustvo seminarima besplatno je za pretplatnike časopisa (za dva učesnika po jednoj pretplati) uz ulaznice koje dostavljamo u ovom broju (nije potrebna prethodna prijava). Ostali učesnici mogu da se prijave za seminar, uz plaćanje naknade (9.900 dinara + PDV). 

PORESKA KANCELARIJA TATIĆ d.o.o.

©Copyright 2017 | All Rights Reserved.