Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 9/22 - tema broja: Poreske kategorije u Sistemu elektronskih faktura

2. 9. 2022.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 9/22 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 2. septembra, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od ponedeljka 5. septembra 2022. godine.

U novom broju časopisa (na 152 strane) objavili smo: 

 1. 14 tekstova, 
 2. 18 poreskih kratkih tema i
 3. 14 mišljenja Ministarstva finansija.

Sezona odmora privodi se kraju pa se treba vratiti u (radnu) formu. Predstoji „burna“ jesen u oblasti propisa jer će nakon formiranja Vlade Srbije verovatno uslediti intenziviranje zakonodavne aktivnosti u Skupštini i izmene propisa, i to iz trenutno najaktuelnijih oblasti: PDV, fiskalizacija i elektronsko fakturisanje. Opštepoznato je, i nesporno, da su ovi propisi neusaglašeni i kontradiktorni, što obveznicima pravi velike probleme u njihovoj primeni i poslovanju. Kada se na to dodaju vrlo sporni a ponekada i apsurdni stavovi činovnika Ministarstva finansija (MF), kao što je onaj o navodnoj obavezi izdavanja fiskalnih računa za promet usluge pozicioniranja robe, problemi u tumačenju i primeni ovih propisa će, po svemu sudeći, potrajati.

Novo mišljenje MF o pozicioniranju robe bilo je povod da i u novom broju ukažemo na implikacije izdavanja fiskalnih računa s aspekta prava na odbitak prethodnog poreza, utvrđivanja osnovice za PDV i dr.

Tema broja su poreske (PDV) kategorije u Sistemu elektronskih faktura (SEF). Naime, prilikom kreiranja elektronskih faktura u SEF-u obveznici primene propisa o elektronskom fakturisanju vrše, između ostalog, unos poreskih kategorija kao obavezni element fakture. Odabir ovih kategorija, iako uređen Internim tehničkim uputstvom na osnovu propisa o elektronskom fakturisanju, vrši se na osnovu poreskih pravila u skladu sa propisima o PDV-u, čemu smo u ovom broju posvetili posebnu pažnju – imajući u vidu brojne izmene ovoga uputstva od početka primene ovih propisa.

Osim instrukcija za upotrebu poreskih kategorija, sa akcentom na odabir poreskih šifara, odnosno tzv. osnova za oslobođenje, odnosno izuzeće od PDV-a, uz brojne primere, u ovom broju dali smo i tabelarne preglede u kojima povezujemo poreske kategorije i šifre odabrane u elektronskim fakturama koje se šalju preko SEF-a sa iskazivanjem propisanih podataka u odgovarajućim poljima u Obrascu POPDV.

Što se naših aktivnosti tiče, 16. septembra počinje novi ciklus specijalističke obuke za PDV, a povodom aktuelnosti u oblasti PDV-a, fiskalizacije i elektronskog fakturisanja zakazan je novi trening koji se održava 22. septembra.

PRIJAVA ZA OBUKU I TRENING