Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 8/21 (tema broja: Podzakonska akta iz oblasti elektronskog fakturisanja)

31. 7. 2021.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 8/21 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 30. jula, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od ponedeljka 2. avgusta 2021. godine.

U novom broju časopisa (na 160 strana) objavili smo: 

 1. 16 tekstova, 
 2. 14 poreskih kratkih tema i
 3. 40 mišljenja Ministarstva finansija. 

Sezona odmora je u toku pa nije bilo lako pronaći inspiraciju za nove teme, posebno u uslovima kada je čitanje stručnih tekstova tokom leta mnogima verovatno poslednji izbor. Ipak, bilo je nekoliko novih propisa tokom jula, a donet je i novi Zakon o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Kao temu broja izdvojili smo podzakonska akta za primenu Zakona o elektronskom fakturisanju (u nastavku: Zakon). Naime, na osnovu Zakona čija primena (za određene transakcije obavezna, a za neke dobrovoljna) treba da počne 1. januara 2022. godine, Vlada Republike Srbije, odnosno Ministarstvo finansija doneli su tri uredbe i tri pravilnika kojima su bliže uređena pojedina pitanja iz Zakona. Osim toga, Ministarstvo finansija pokrenulo je posebnu internet stranicu www.efaktura.gov.rs, a najavljeno je da bi demo verzija sistema e-faktura trebalo da bude postavljena do kraja jula. Takođe, početak neobaveznog korišćenja sistema e-faktura planiran je za oktobar 2021. godine. U nekoliko zasebnih tekstova objasnili smo primenu novih pravilnika i uredbi, a ovo je tema kojom ćemo se svakako baviti u narednom periodu, u časopisu i na novim treninzima.

U ovom broju bavili smo se i temom uvek aktuelnom nakon sastavljanja finansijskih izveštaja: raspodela dobiti sa pravnog i poreskog aspekta u slučaju isplate (ne)rezidentnim pravnim i fizičkim licima. Povezana tema – posmatrano sa poreskog aspekta – jeste uzimanje iz imovine i korišćenje usluga privrednog društva od strane vlasnika društva za svoje privatne potrebe i ličnu potrošnju, u okviru koje smo razmatrali pojedina sporna pitanja.

Kuriozitet ovog broja je da – osim nekoliko kratkih tema – nismo objavili nijedan tekst iz oblasti PDV-a. Razlog tome je okolnost da smo kompletna objašnjenja o ovom poreskom obliku dali u Knjizi o PDV-u, što je kod nas privremeno dovelo do izvesnog zasićenja ovom temom, a nikako nemamo nameru da materijale iz knjige objavljujemo u časopisu. Pretplatnicima koji još uvek nisu poručili Knjigu o PDV-u preporučujemo da to urade što pre jer je ostalo još svega nešto manje od 200 primeraka ovog izdanja.

PRIJAVA ZA KNJIGU O PDV-U