Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 7/22 i zakazan je besplatan trening - samo za kupce priručnika: Pravila izdavanja računa

2. 7. 2022.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 7/22 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 1. jula, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od ponedeljka 4. jula 2022. godine.

U novom broju časopisa (na 152 strane) objavili smo: 

 1. 14 tekstova, 
 2. 11 poreskih kratkih tema,
 3. 30 mišljenja Ministarstva finansija.

Početak jula u znaku je početka primene obaveze subjekata privatnog sektora da primaju elektronske fakture preko Sistema elektronskih faktura (SEF). Imajući u vidu da prijem faktura preko SEF-a podrazumeva da je primalac registrovan u tom sistemu, propisano je da će primaoci koji se nisu samostalno registrovali, biti registrovani po automatizmu od 1. jula 2022. godine, o čemu je ministar finansija subjektima privatnog sektora poslao dopis

Obaveza prijema elektronskih faktura od 1. jula 2022. godine upravo je tema novog broja. Osim toga, u novom broju pišemo i o drugim aktuelnostima iz oblasti elektronskog fakturisanja, fiskalizacije i PDV-a, kao što su: evidentiranje prometa bez naknade, elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a, način izdavanja računa od strane lica koja vrše objedinjenu naplatu i dr. 

Obveznike naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine podsećamo da i ove godine postoji obaveza podnošenja prijave za tekuću godinu, najkasnije do 1. avgusta (ponedeljak) 2022. godine. Za ove potrebe objavili smo tekst o specifičnim pitanjima u vezi sa plaćanjem tzv. eko-naknade. 

U oblasti poreza na dohodak građana objavili smo tekst o kriterijumi za dodelu podsticaja poslodavcima koji zapošljavaju novonastanjena lica u Republici Srbiji (u skladu sa novom Uredbom), kao i tekst o načinu obaveštavanja nadležnih organa o javnim prihodima koje Poreska uprava utvrđuje rešenjem za tzv. frilensere (u skladu sa novim pravilnikom).

BESPLATAN TRENING 12. JULA 

Povodom promocije priručnika: Pravila izdavanja računa - PKT organizuje još jedan besplatan online trening koji je namenjen isključivo učesnicima koji do dana održavanja treninga kupe ovo izdanje. 

Nije potrebna prijava za trening, već ćemo svim kupcima priručnika dostaviti linkove uoči održavanja treninga.

Trening se realizuje online - posredstvom internet platforme Zoom, uz prisustvo grupe od 24 učesnika u Trening centru PKT.  

PRIJAVA ZA PRIRUČNIK O RAČUNIMA