Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 5/23 - tema broja: Reeksportni poslovi i tranzitna prodaja dobara

26. 4. 2023.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 5/23 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 26. aprila, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od petka 28. aprila 2023. godine. 

U novom broju časopisa (na 168 strana) objavili smo: 

 1. 12 tekstova, 
 2. 17 poreskih kratkih tema i
 3. 43 mišljenja Ministarstva finansija.

Neizvesnost u pogledu donošenja novih propisa iz oblasti elektronskog fakturisanja, u vidu tzv. jedinstvenog pravilnika o elektronskom fakturisanju, još uvek traje. Iako je bilo nezvaničnih najava da će se taj propis primenjivati od 1. maja ove godine, on, ipak, još nije ni donet. Ova okolnost već nekoliko meseci prolongira završetak našeg priručnika Elektronsko fakturisanje i evidentiranje obračuna PDV-a u SEF-u, pa kupce ovog kapitalnog izdanja u pretprodaji molimo za još malo strpljenja. Naime, objavljivanje ovog priručnika u ovom momentu ne bi bilo svrsishodno, pa smo prinuđeni da sačekamo izmene propisa.

U oblasti elektronskog fakturisanja i u ovom broju bavili smo se pitanjem storniranja elektronskih faktura (što je bila tema broja 3 iz ove godine). Naime, ukazali smo na nemogućnosti storniranja elektronske fakture tip konačna faktura za koju je naknadno izdata elektronska faktura tip knjižno odobrenje, bez prethodnog storniranja knjižnog odobrenja u SEF-u. Ovo ograničenje, u zavisnosti od broja izdatih faktura i knjižnih odobrenja, u praksi dovodi do određenih izazova koja smo pojasnili u tekstu.

Kao temu broja izdvojili smo tekstove o poslovima reeksporta i tranzitnoj prodaji dobara. Reč je specifičnim spoljnotrgovinskim poslovima koji podrazumevaju da se roba kupljena u jednoj državi ili carinskoj teritoriji prodaje u drugu državu ili carinsku teritoriju, nekada bez ulaska robe u carinsko područje Srbije (direktan reeksport), a nekada sa prelaskom preko carinskog područja (tranzit), odnosno uz carinski postupak smeštaja u carinsko skladište i ponovni izvoz (indirektni reeksport). Kod takvih poslova treba sagledati implikacije s aspekta propisa o PDV-u i carinskih propisa. O ovim i drugim spoljnotrgovinskim poslovima zakazan je i trening koji se održava 18. maja.

U oblasti računovodstva, odnosno primene MSFI, skrećemo pažnju na tekst o statusnim promenama spajanje i pripajanje u kojima učestvuju povezana lica. Naime, u odnosu na tekstove koje smo objavili u časopisu Porezi i računovodstvo broj 10/18, u međuvremenu je izdato nekoliko mišljenja Ministarstva finansija o ovoj temi, a i projekat Odbora za međunarodne računovodstvene standarde (IASB) u vezi sa tzv. poslovnim kombinacijama (entiteta ili poslovanja) pod zajedničkom kontrolom, značajno je napredovao pa se u narednom periodu očekuje predlog novog MSFI koji će se baviti upravo ovim pitanjem. Suštinsko pitanje kod ovakvih statusnih promena je da li se efekat spajanja, odnosno pripajanja evidentira preko prihoda ili rashoda u Bilansu uspeha, ili se pak efekat evidentira isključivo preko kapitala.

PKT TRENINZI U MAJU

Trening 18. maja: Primena propisa o PDV-u u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja

Trening 19. maja: Naknada troškova zaposlenima, licima angažovanim van radnog odnosa i drugim fizičkim licima (poslovnim partnerima, licima koja su upućena kod isplatioca i dr.) 

PRIJAVA ZA TRENINGE