Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 4/21 (tema broja: Primena MSFI 9) i zakazan je dvodnevni PKT online trening o novom Pravilniku o PDV-u

2. 4. 2021.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 4/21 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 2. aprila, dok pretplatnici štampanog izdanja mogu da ga očekuju od ponedeljka 5. aprila 2021. godine. 

U novom broju časopisa (na 196 strana) objavili smo: 

 1. 18 tekstova, 
 2. 16 poreskih kratkih tema,
 3. 31 mišljenje Ministarstva finansija i 
 4. najavili Knjigu o porezu na dodatu vrednost

Period pred nama biće vrlo intenzivan zbog brojnih novih propisa. Verovatno najveću pažnju privući će novi Pravilnik o PDV-u kao jedinstveni akt koji zamenjuje 27 pojedinačnih pravilnika koji su sada u primeni. Iako je novi pravilnik zasnovan na odredbama postojećih, izvršene su vrlo značajne i brojne izmene u mnogim aspektima PDV-a. Pravilnik o PDV-u biće u primeni od 1. jula 2021. godine. U međuvremenu, dok se pravila određivanja poreskog dužnika za promet iz oblasti građevinarstva još više ne zakomplikuju (novim Pravilnikom o PDV-u predviđena su nova pravila), u dva teksta bavili smo se specifičnim i spornim pitanjima iz ove oblasti, uz kritički osvrt na pojedina mišljenja Ministarstva finansija.

Povodom donošenja novog Pravilnika o PDV-u započeli smo izradu Knjige o porezu na dodatu vrednost (štampano i elektronsko izdanje) koja će iz štampe izaći u junu ove godine. Detaljna objašnjenja o novim pravilima o PDV-u daćemo i na dvodnevnom online treningu koji se održava 21. i 22. aprila.  

Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o elektronskom fakturisanju, kojim će biti propisana obaveza izdavanja elektronskih faktura po osnovu transakcija između subjekata javnog i privatnog sektora. Predviđeno je nekoliko različitih rokova za početak primene obaveze izdavanja elektronskih faktura. Prvi relevantan rok je 1. januar 2022. godine, kada će biti obavezna razmena elektronskih faktura sa subjektima javnog sektora. Ovoj temi značajnu pažnju posvetićemo u narednom periodu, počev od treninga koji je zakazan za 28. april.

Treća oblast u kojoj nas očekuju novi propisi jesu fiskalne kase, odnosno primena novog Zakona o fiskalizaciji. Iako je početak primene novih pravila fiskalizacije 1. januar 2022. godine, već su doneti svi podzakonski akti: dve uredbe i šest pravilnika. U ovom momentu svakako je najvažnije da je novom uredbom znatno smanjen broj delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja, pa novi obveznici treba da se blagovremeno pripreme.

Kao temu broja izdvojili smo praktičnu primenu MSFI 9Finansijski instrumenti. U tri teksta objasnili smo najvažnije aspekte ovog izuzetno složenog standarda, čija primena je obavezna počev od godišnjeg finansijskog izveštaja za 2020. godinu (osim u slučaju banaka, koje ga primenjuju još od 2018). Najvažniji je novi model obezvređenja (ispravke vrednosti) potraživanja, koji se zasniva na konceptu „očekivanog gubitka“, što se značajno razlikuje od koncepta „nastalog gubitka“, koji je predviđao raniji MRS 39.

Obveznicima poreza na dobit skrećemo pažnju na tekst o podsticaju iz člana 50a Zakona o porezu na dobit pravnih lica, u kojem smo objasnili 24 specifična pitanja od značaja za pravilno utvrđivanje srazmere ulaganja u Obrascu SU

U novom broju časopisa objavili smo i nekoliko tekstova o aktuelnostima iz oblasti direktnih davanja privrednim subjektima, godišnjem porezu na dohodak građana za 2020. godinu, novom Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i još mnogo toga. 

PRIJAVA ZA TRENINGE