Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 11/22 - tema broja: Izdavanje fiskalnih računa za promet bez naknade

5. 11. 2022.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 11/22 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 5. novembra, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od ponedeljka 7. oktobra 2022. godine.

U novom broju časopisa (na 160 strana) objavili smo: 

 1. 15 tekstova, 
 2. 14 poreskih kratkih tema i
 3. 30 mišljenja Ministarstva finansija.

Na internet stranici Poreske uprave 25. oktobra ove godine objavljene su izmene Tehničkog uputstva, u kojem su – osim pojašnjenja postupka izdavanja fiskalnih računa za avanse koji su naplaćeni pre početka i u toku primene sistema eFiskalizacije, kao i načina evidentiranja prometa dobara ili usluga u zamenu za jednonamenski vaučer – date i dugo očekivane instrukcije za evidentiranje prometa na malo bez naknade preko elektronskog fiskalnog uređaja, što je bio povod da objavimo tri teksta. Pored toga, iz oblasti fiskalizacije posebnu pažnju posvetili smo i zameni dobara u garantnom roku, kao i specifičnostima u vezi sa sajamskom prodajom.

Iz sadržaja izdvajamo i tekst o kompanijskim proslavama i konferencijama. Naime, nakon normalizovanja epidemiološke situacije, mnoge kompanije organizuju proslave i druge događaje, a uoči novogodišnjih praznika poslovnim partnerima uobičajeno se daju reklamni materijal i drugi pokloni manje i veće vrednosti. To je bio povod da u dva teksta objasnimo ovu problematiku, prvenstveno s aspekta PDV-a, sa posebnim osvrtom na (ne)mogućnost ostvarivanja prava na odbitak prethodnog poreza po osnovu određenih izdataka.

Počev od 1. januara 2023. godine većinu subjekata privatnog sektora (koji još uvek nisu započeli izdavanje elektronskih faktura) očekuje suočavanje sa obavezom izdavanja računa isključivo u elektronskoj formi preko Sistema elektronskih faktura (SEF). Za potrebe osposobljavanja obveznika za razumevanje SEF-a i praktičan rad u njemu, kao i za elektronsko evidentiranje obračuna PDV-a, PKT organizuje četvorodnevnu specijalističku obuku za izdavanje elektronskih faktura, za koju vlada veliko interesovanje.

PRIJAVA ZA OBUKU

Povodom promocije pretplate na časopis Porezi i računovodstvo za 2023. godinu, brojnih aktuelnosti u propisima i predstojećih izmena zakona, PKT organizuje (tradicionalni) promotivni online seminar koji će biti realizovan  preko internet platforme Zoom i besplatan je za sve zainteresovane učesnike koji se budu prijavili, uz prisustvo ograničenog broja učesnika (24) u Trening centru PKT.

Pretplatnici koji žele da seminar prate iz Trening centra mogu da nam pošalju zahtev na mejl: office@pktatic.rs.

PRIJAVA ZA PROMOTIVNI SEMINAR