Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 1/23 (sa novim PKT kalendarom) i zakazan je dvodnevni seminar o godišnjem finansijskom izveštaju i utvrđivanju poreza na dobit

10. 1. 2023.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 1/23 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 10. januara, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od ponedeljka 16. januara 2023. godine. 

Uz ovaj broj časopisa svim pretplatnicima dostavljamo PKT kalendar za 2023. godinu. Ove godine inspiraciju smo pronašli u značenju izreka koje smo prethodnih godina objavljivali u časopisu – u okviru rubrike Neporeske strane. Pojedine ilustracije imaju poresku konotaciju, a nekima je glavni junak naš Porezić. 

U novom broju časopisa (na 176 strana) objavili smo: 

 1. 20 tekstova, 
 2. 15 poreskih kratkih tema i
 3. 21 mišljenje Ministarstva finansija.

Početak nove godine po pravilu karakteriše početak primene novih propisa. Prošle godine to je bio slučaj sa novim propisima iz oblasti računovodstva, dok je ove godine uglavnom sve u znaku pune primene Zakona o elektronskom fakturisanju. Naime, počev od 1. januara 2023. godine i subjekti privatnog sektora imaju obavezu izdavanja elektronskih faktura drugim subjektima privatnog sektora.

Početak primene obaveze izdavanja elektronskih faktura otvorio je niz praktičnih pitanja u pogledu postupanja u prelaznom periodu, pogotovo za transakcije koje su realizovane prošle godine a fakture se izdaju početkom ove godine. Jedna od karakteristika izdavanja faktura preko Sistema elektronskih faktura (SEF) jeste nemogućnost antidatiranja izdavanja računa jer datum izdavanja koji se iskazuje na elektronskoj fakturi mora biti stvarni datum slanja preko SEF-a i nije ga moguće uneti (menjati) po sopstvenom izboru.

Primena novih pravila u pogledu poreskog perioda u kojem obveznik PDV-a ostvaruje pravo na odbitak prethodnog poreza u slučaju kada je promet izvršen u jednom a elektronska faktura za taj promet izdata u narednom poreskom periodu, utiče na iskazivanje podataka u Obrascu POPDV, čemu smo posvetili zaseban tekst.

U oblasti poreskog postupka skrećemo pažnju na to da je konačno (sa zakašnjenjem od skoro tri godine) donet pravilnik kojim je propisan obrazac prijave za evidentiranje poslovnog prostora i poslovnih prostorija u kojima obveznik skladišti, odnosno smešta dobra, kao i prostora i prostorija u kojima obavlja delatnost (Obrazac EP IPP). Pravilnik se primenjuje od 24. januara 2023. godine. Pritom, poreski obveznik koji je već prijavio podatke o tim prostorijama podnošenjem prijave na (starom) Obrascu PEP-IPJ, nije u obavezi da ih ponovo prijavljuje. Međutim, poreski obveznik koji te podatke nije prijavio Poreskoj upravi, odnosno koji je prijavio nepotpune ili netačne podatke, dužan je da podnese evidencionu prijavu najkasnije do 29. januara 2023. godine.

Inače, iako je bilo realno očekivati da podzakonska akta iz oblasti elektronskog fakturisanja, kao i izmene i dopune Pravilnika o PDV-u, budu donete do kraja 2022. godine, to se ipak nije desilo, ali će se svakako dogoditi tokom januara ili februara. To je neminovno dovelo do odlaganja izlaska iz štampe našeg novog kapitalnog izdanja: Elektronsko fakturisanje i evidentiranje obračuna PDV-a u SEF-u, na kojem intenzivno radimo.

U međuvremenu, zakazali smo Specijalističku (trodnevnu) obuku za elektronsko fakturisanje, koja se održava 17, 18. i 19. januara. Za obuku postoji veliko interesovanje, iako je ovo drugi ciklus (prvi je održan u decembru). Prijavite se blagovremeno. 

PRIJAVA ZA OBUKU

DVODNEVNI SEMINAR O GODIŠNJEM FINANSIJSKOM IZVEŠTAJU I UTVRĐIVANJU POREZA NA DOBIT ZA 2022. GODINU

Zakazali smo i dvodnevni seminar o godišnjem finansijskom izveštaju i utvrđivanju poreza na dobit, koji se održava 2. i 3. februara. Za pretplatnike časopisa prisustvo seminaru je besplatno. Pretplatnici ne treba da se prijavljuju preko sajta, već ćemo linkove za pristup seminaru dostaviti putem mejla.

Seminar se održava u hibridnoj formi, tj. online preko internet platforme Zoom, uz prisustvo ograničenog broja učesnika (24) u Trening centru PKT.

Pretplatnici koji žele da seminar prate uživo iz Trening centra, mogu da se prijave slanjem mejla na pretplata@pktatic.rs.