Pretraga vesti

Unesite pojam za pretragu vesti
 • SVE GODINE
 • 2020.
 • 2019.
 • 2018.
 • 2017.
 • 2016.
 • 2015.
 • 2014.
PRETRAGA

PKT VESTI

Objavljen je časopis Porezi i računovodstvo broj 1/22 - tema broja: Godišnji finansijski izveštaj za 2021. godinu

6. 1. 2022.

Časopis Porezi i računovodstvo broj 1/22 dostupan je u aplikaciji Porezi Online od 6. januara, dok štampano izdanje pretplatnici mogu da očekuju od srede 12. januara 2022. godine.

Uz novi broj časopisa pretplatnicima isporučujemo i PKT kalendar za 2022.

U novom broju časopisa (na 232 strane) objavili smo: 

 1. 26 tekstova, 
 2. 11 poreskih kratkih tema i
 3. 30 mišljenja Ministarstva finansija.  

Tema broja je godišnji finansijski izveštaj za 2021. godinu. Specifičnost ove godine jeste početak primene novih propisa iz oblasti računovodstva koji će kod mnogih obveznika podrazumevati dodatne aktivnosti u pogledu preknjižavanja salda sa starih na nove račune Kontnog okvira, kao i sastavljanje napomena uz finansijske izveštaje. U primeni su i novi obrasci finansijskih izveštaja koje treba dostaviti u novim rokovima i u okviru novog Posebnog informacionog sistema (PIS) Agencije za privredne registre.

Što se samog procesa sastavljanja finansijskog izveštaja tiče, u tekstu smo dali pregled računovodstvenih postupaka (u smislu obračuna, procena i dr.) koje većina obveznika sprovodi samo u fazi izrade bilansa; to je svojevrsna lista računovodstvenih aktivnosti sa ciljem podsećanja na ključna pitanja u vezi sa njima.

Posmatrano iz perspektive entiteta koji primenjuju MSFI, u odnosu na prošlu godinu osnovna razlika je u tome što je prilikom sastavljanja finansijskih izveštaja za 2021. godinu obavezna primena MSFI 16Lizing. Primena ovog MSFI bila je dozvoljena još od finansijskih izveštaja za 2018. godinu, ali sada je ona obavezna. Za potrebe obveznika primene ovog relativno složenog standarda, zakazali smo još jedan trening (26. januara) sa ciljem da – osim osnovnih pravila – pojasnimo i specifična pitanja iz prakse.

Posmatrano iz perspektive mikro i drugih pravnih lica, koji primenjuju novi pravilnik ministra finansija, napominjemo da u odnosu na prethodni, postoje bitne razlike koje mogu podrazumevati promenu računovodstvenih politika i odgovarajuća usklađivanja po tom osnovu.

Osim tekstova o godišnjem finansijskom izveštaju, objavili smo i više tekstova iz oblasti PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak građana i drugih oblasti.  

Zakazali smo i dvodnevni online seminar (18. i 19. januara) o godišnjem finansijskom izveštaju i utvrđivanju poreza na dobit. Za pretplatnike časopisa prisustvo seminaru je besplatno. Pretplatnici ne treba da se prijavljuju preko sajta, već ćemo linkove za pristup seminaru dostaviti putem mejla.

PRIJAVA ZA PRETPLATU

PRIJAVA ZA TRENINGE